Okul Öncesi Eğitiminin Önemi
Beyin gelişimi, anne karnında başlayarak hayat boyu devam eder. Fakat beynin en hızlı çalıştığı dönem, 0-6 yaş dönemidir. Yeni doğan çocuğun beyni, 3 yaşına kadar normalden 2,5 kat fazla çalışır. Bu sebeple, kreş eğitimi oldukça önemlidir. Matematik becerisinin geliştirilmesi çocuğun kavrama ve ilişki kurma becerisini geliştirir. El becerileri ise çocuğun motor gelişimini destekler ve el […]
Beyin gelişimi, anne karnında başlayarak hayat boyu devam eder. Fakat beynin en hızlı çalıştığı dönem, 0-6 yaş dönemidir. Yeni doğan çocuğun beyni, 3 yaşına kadar normalden 2,5 kat fazla çalışır. Bu sebeple, kreş eğitimi oldukça önemlidir. Matematik becerisinin geliştirilmesi çocuğun kavrama ve ilişki kurma becerisini geliştirir. El becerileri ise çocuğun motor gelişimini destekler ve el yatkınlığı kazanmasını sağlar. Kreşlerde, uzmanlar eşliğinde hazırlanan programlar sayesinde, anne – baba ve öğretmen ilişkisi kurulur. Çocuğun kişiliği, karşısındaki birçok kişi tarafından dikkatlice şekillendirilir.
Temel eğitim öncesi alınan kreş ve anaokulu eğitiminin, çocuğun akademik başarısını artırdığı yapılan araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Uzmanlar eşliğinde hazırlanan çocuk programları, temel eğitime başlayan çocukların çok daha kolay okuma yazma öğrenmesini, matematik becerilerinin gelişmesini sağlar. Yine evde aileler tarafından hazırlanan bir takım etkinlikler, çocuğun yeteneklerinin keşfedilmesi ve geliştirilmesi için oldukça önemlidir.
Okul öncesi eğitimi sayesinde;
- Çocukların zekâsı, 7 yaşına kadar hızla gelişir. Öğrenme becerisi kazanır. Okul öncesinde ailesi veya eğitmenler eşliğinde hazırlanan etkinlikler çocuğun zekâ seviyesini yükseltecektir.
- Çocuk, erken yaşta saygı ve sevgi kavramlarını öğrenir. Yalnızca anne-babasına bağlı kalan çocuğun iletişim becerisi düşüktür. Oysa kreş veya anaokulu eğitimi alan çocuk için toplu yapılan etkinliklerin, görev paylaşımının önemi büyüktür.
- Daha aktif yaşayan çocuk paylaşma duygusunu öğrenir. Kreşte birçok arkadaş edinen çocuk, birlikte oyun oynamayı ve paylaşmayı öğrenir.
- Sık olarak etkinliklere katılan çocuk, sorumluluk almayı öğrenir.
- Kreş ya da anaokulu eğitimi alan çocuk, sosyal çevre edinmeyi, arkadaşlıklar kurmayı kısaca dostluk duygusunu kavrar.
- El becerileri ve düşünme yeteneği erken dönemde aldığı eğitim ile doğru oranda gelişir.
- Konuşma ve düzgün cümle kurma becerisi, erken dönemde alınan eğitim sayesinde artar.
- Farklı kültür ile yetişmiş çocuklar ile tanışmak, çocuğun içe kapanık yetişmesini önler. Kendini tanıması için ortam yaratır.
Renkleri, şekilleri, rakamları yaşıtlarından daha erken öğrenen çocuk, daha kolay okuma yazma becerisi kazanır. İşlem yapma becerisi çok hızlı gelişir.